De Rainaldo's (overzicht) - Poparchief Groningen (2024)

Algemeen

De Rainaldo's, ook wel bekend als De Reinaldo's, is een bekend Top-40, dans- en stemmingsorkest uit Veendam/Muntendam dat in verschillende bezettingen en onder verschillende namen heeft bestaan tussen 1967 en 1980. Alle varianten hebben een eigen pagina, kijk hiervoor bij het menu 'Zie ook'. Onderstaande tekst is een overzicht van al die verschillende namen en bezettingen door de tijd heen:
Duo De Rainaldo's (1967 - 1967)
Trio De Rainaldo's (1967 - 1972)
Sylvia & De Rainaldo's (1972 - 1977)
De Rainaldo's (1977 - 1977)
Siska & De Rainaldo's (1977 - 1980)
Bronnen:
Geert Abee, 2020
Website Discogs: https://www.discogs.com/artist/3662290-De-Rainaldos
Website NLDiscografie: https://www.nldiscografie.nl/de-rainaldos

Duo De Rainaldo's (1967 - 1969)

Duo De Rainaldo's is een voortzetting van Duo De Hitkrakers onder een nieuwe naam, bestaande uit accordeonist Geert Abee en drummer Wim Oldenburger. Wanneer dit duo vanaf 1967 meer optredens begint te krijgen, besluiten ze onder een nieuwe naam verder te gaan: Duo De Rainaldo's, een naam die is afgeleid van het hoofdpersonage en Italiaanse 'boef' en boeienkoning uit de bekende roman 'Rinaldo Rinaldini, Der Räuberhauptmann' van Christian August Vulpius uit 1798.
Wanneer Geert Abee in 1969 van baan verandert, komt hij in contact met Jan Prins. Prins komt in november van dat jaar bij de band als slaggitarist. Hij speelt eerder als toetsenist bij trio Les Talmas.

Trio De Rainaldo's (1969 - 1972)

De naam verandert dan in Trio Rainaldo’s. Het drietal heeft succes en de naam wordt een begrip in het circuit van dancings, feestavonden en uitgaansleven, met de nodige optredens als resultaat.
Met de komst van zangeres Maria 'Sylvia' Johannes in 1972 verandert de band andermaal van naam en is het voortaan stemmingsorkest Sylvia & De Rainaldo’s.

Sylvia & De Rainaldo's (1972 - 1977)

Tijdens een optreden in Hoogezand medio 1972 van Trio De Rainaldo's wordt er gevraagd of er een zangeresje, Maria Johannes, mee mag zingen die al wat talentenjachten heeft gewonnen. Het blijkt een succes en vanaf augustus 1972 komt ze vast bij de groep en verandert de naam in stemmingsorkest Sylvia & De Rainaldo’s.
De populariteit van Sylvia & De Rainaldo's groeit in de nieuwe bezetting en de band treedt nu op in het grotere circuit van bars en dancings zoals De Kroon in Veendam, Denzo Bar in Pekela, de Pedro Bar in Winschoten, De Molen in Delfzijl, Hotel IJzeren Klap in Musselkanaal en Hotel Bellevue in Assen.
Eerste single
In 1973 ontstaat het idee om een single op te nemen. Dat gebeurt op eigen kosten in de Telstar Studio in Weert met producer Fred Limpens. Zo komt in dat jaar de eerste single 'Jij ja jij' uit met als B-kant het nummer 'In jouw armen'. De oplage van 500 stuks is al snel uitverkocht. De single wordt later opnieuw uitgebracht door de plaatselijke muziekhandel Jan van Dijk in Hoogezand (op diens eigen label Crusade Records) in een oplage van 1500 stuks. In 1984 volgt een derde heruitgave via het Starlet label.
Uitbreiding
Twee jaar later komt Eddy Koa de band versterken op basgitaar. Hij is afkomstig uit de band X-Ray en speelde eerder in The Black Shadows. Al gauw wordt het plan gemaakt voor een tweede single. Jan van Dijk introduceert de band bij de RONO-studio - het latere Radio Noord - in Groningen. De maxi-single 'Kom terug mijn schat' is het resultaat, met 'd' Olle Grieze' als tweede nummer op de A-kant en 'Blijf nu weg' op de andere zijde.
In januari 1976 verlaat Koa de band, hij vertrekt naar Shindig. Zijn vervanger is Arthur Pieters, de zwager van Jan Prins die daarvoor al regelmatig meegaat met de band. Hoewel hij geen bandervaring heeft, krijgt hij het bassen al snel onder de knie. Daarmee kan Geert Abee de baslijn, die hij noodgedwongen met zijn voetpedaal van het orgel speelt, overdragen aan Pieters.
Meer singles
Opnieuw gaat de band de studio in en in de loop van 1976 komt de derde single 'Dierenleed' uit. Wederom op het label van Jan van Dijk, Crusade Records. Op de B-kant staat het instrumentale nummer 'Happy Boy', geschreven door gitarist Jan Prins. Een deel van de opbrengst gaat naar de Dierenbescherming en de single wordt ook landelijk verkocht.
Het stemmingsorkest heeft eerder al proefopnames gemaakt in de studio van John Kruze in Assen. Uit deze opnames wordt 'Geef me je hand' als vierde single gekozen. Datzelfde jaar verschijnt nog een vijfde single: 'Als je dicht bij me bent'. Hoewel er vervolgens plannen zijn voor een volledig album, komt het uiteindelijk niet zover.
Connecties
Met het succes groeit het aantal contacten in de muziekwereld, onder wie met Engbert Gruben, later bekend van Radio Noord. Hij promoot de band bij de grotere dancings in de regio zoals Tivoli in Siddeburen, Nijdam in Eelde, Beijering in Vlagtwedde en dergelijke. De band investeert flink in nieuwe apparatuur, beter geluid en grotere bussen voor vervoer. Ook volgen er optredens buiten de regio.
Het werpt zijn vruchten af. Sylvia & De Rainaldo's wordt gevraagd voor Op Losse Groeven van de TROS (met Chiel Montagne, voorloper van diens nog bekendere 'Op volle toeren') en de Vader Abraham Show; grote landelijke producties met talloze bekende artiesten. Op 15 oktober 1976 volgt een optreden in het radioprogramma Zoeklicht op Nederland, een programma van de NOS. De opname is in de VARA Studio in Hilversum met als presentator Gerard van den Berg.
De vele optredens en veranderende interesse doen zangeres Maria (Sylvia) Johannes besluiten in het voorjaar van 1977 na vijf jaar in goede vriendschap de band te verlaten. Daarmee komt een eind aan Sylvia & De Rainaldo's.

De Rainaldo's (1977 - 1977)

Tijdelijk gaat de band verder als De Rainaldo's. In die periode verschijnen twee singles. De eerste is een carnavalsnummer samen met de lokale prins carnaval: Prins Jan 1, ofwel Jan van Dijk van de gelijknamige muziekwinkel en het platenlabel Crusade Records, met wie de band al eerder samen heeft gewerkt. Op de A-kant het Groningstalige nummer 'Vrouw ben je jong, trou gain ol' man'. Op de B-kant hetzelfde nummer, maar dan met een Nederlandse tekst, mogelijk om ook de markt buiten de provincie te bedienen.
De tweede single van De Rainaldo's en de zevende in totaal betreft een in het Gronings geschreven lied van Ede Staal: 'Grönneger Laand', met op de B-kant 'Wereldreis'. De single is geproduceerd bij Telstar in samenwerking met opnieuw Jan van Dijk. Het is een soort bluesnummer, dat goed wordt verkocht in de Achterhoek.
Begeleidingsband
De groep begeleidt in die tijd ook andere artiesten zoals de Zangeres Zonder Naam (Mary Servaes), Ronnie Tober, De Kermisklanten, Marty, Nico Haak. De Rainaldo’s ligt goed als begeleidingsband, omdat ze niet vastzit aan één bepaald genre en vrijwel alles kan spelen uit de Top 40.
Nieuwe zangeres
Via Telstar komt de band in contact met Siska Wilts-Kappes uit Vlagtwedde, die op zoek is naar een nieuwe band. Zij heeft de nodige ervaring opgedaan in Siska & The Nightbirds en ook al meerdere singles op haar naam.

Siska & De Rainaldo's (1977 -1980)

Met Siska Wilts-Kappes gaat het orkest na de zomer van 1977 verder als Siska & De Rainaldo's. Eind van dat jaar verschijnt de eerste gezamenlijke single onder die naam. Toepasselijk voor de tijd van het jaar wordt het de kerstsingle 'De Zilveren Ster', met op de andere kant 'Blauwe Bal'. Op de hoes zijn beide titels overigens omgedraaid. Deze plaat wordt door piratenzenders, zoals Radio Continu, nog steeds veel gedraaid rond kerstmis.
Doordat de band ook instrumenten koopt bij muziekwinkel Domhof in het Duitse Papenburg, krijgt men een uitnodiging voor een Silvesterparty. De Duitse podia zijn financieel erg aantrekkelijk om op te treden. Er staat in die tijd echter nog douane bij de grens, wat betekent dat bij ieder optreden de hele installatie moet worden ingeklaard. Dat geeft zoveel gedoe dat de band uiteindelijk van verdere optredens in Duitsland afziet.
In 1978 verschijnt de negende single 'Er was 'n cowboy', met op de B-kant 'Je zegt ’t wel, maar je doet het niet'. De toevoeging Rainaldo's is weggelaten, maar uiteraard gaat het nog gewoon om dezelfde bezetting. Het is wederom een jaar van veel optredens.
De laatste (tiende) single 'De Tovenaar' verschijnt in 1979. Op de B-kant staat het nummer 'Als jij zou weten', geschreven door Siska. De single verschijnt op het grote Philips label met dank aan Engbert Gruben, die in die tijd min of meer als manager van de band fungeert.
De tol van het optreden
Siska & De Rainaldo's treedt ook in 1980 nog steeds veel op. Drie tot vijf optredens per week is geen uitzondering. Al die jaren worden feestdagen en vakanties regelmatig opgeofferd, ten faveure van de band en vaak ten koste van het gezin. Dat leidt er uiteindelijk toe dat Jan Prins en Arthur Pieters besluiten te stoppen.
Ook verandert eind jaren '70 de muziekmarkt. Steeds meer discotheken stappen over op DJ’s en boeken geen live-bands meer. Na korte tijd stoppen ook Wim, Siska en Geert en komt er een eind aan (Siska &) De Rainaldo's.
Covers
Gedurende het bestaan van Siska & De Rainaldo's coveren zangeres Siska en Geert Abee ook liedjes voor verzamelelpees op het Telstar-label.
De Rainaldo's (overzicht)  - Poparchief Groningen (2024)
Top Articles
DoorDash Acceptance Rate: Does It Matter?
Accepting and Declining Doordash Orders: Does Acceptance Rate Matter?
Aged Grimm Character Nyt Crossword
Craigs List Mpls Mn
Antonym For Proton
Amazon Ups Drop Off Locations Near Me
Allegheny Clinic Primary Care North
Ceretto Aziende Vitivinicole
3472542504
M&T Bank Atm Locations Near Me
Blackboard Utoledo
Bank Of America Operating Hours Today
Ucf Net Price Calculator
Anchoring in Masonry Structures – Types, Installation, Anchorage Length and Strength
Folsom Gulch Covid
20 Cozy and Creative Fall Front Porch Ideas to Welcome the Season in Style
Elisabeth Fuchs, Conductor : Magazine : salzburg.info
The Woman King Showtimes Near Cinemark 14 Lancaster
Humongousbazonkers
Post Crescent Obituary
Autoplay Media Studio 9.5 Full
John Wick Megashare
Bfri Forum
Active Parent Aberdeen Ms
Joshua Efird Net Worth
120 temas Enem 2024 - Cálculo
Webcentral Cuny
Acnh Picnic Table
100000 Divided By 3
Ts Central Nj
Reisen in der Business Class | Air Europa Deutschland
Chicken Coop Brookhaven Ms
William Sokol National Security Advisor Resigns
Alexis Drake Donation Request
Rennlist Com Forums
Saw X Showtimes Near Regal Ronkonkoma
Osrs Desert Heat
O'reilly's In Monroe Georgia
Exterior Ballistics Calculator
Taika Waititi Birth Chart
Sam's Club Gas Price Hilliard
Huskersillustrated Husker Board
GW2 Fractured update patch notes 26th Nov 2013
Gregory (Five Nights at Freddy's)
Directions To Pnc Near Me
Hr Central Luxottica Benefits
R Toronto Blue Jays
Gatlinburg SkyBridge: Is It Worth the Trip? An In-Depth Review - Travel To Gatlinburg
Cambridge Assessor Database
Keystyle.hensel Phelps.com/Account/Login
Ap Bio Unit 2 Progress Check Mcq
Four Observations from Germany’s barnstorming 5-0 victory over Hungary
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5881

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.